... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...
Missing image
  • Missing image

VESTFJORDALEN / RJUKAN

Et industrieventyr.

Allerede på 1800-tallet var Gaustatoppen og Rjukanfossen et yndet reisemål for europeisk overklasse og kunstnere.

Rjukanfossen ga grunnlaget for etableringen av Vemork, verdens største kraftstasjon, i 1911. Stasjonen er i dag museum. Her kan man oppleve det fantastiske energieventyret og se utstillinger av industriutviklingen i Norge og Vestfjordalen, hvor byen Rjukan vokste frem. Rjukans industriarv er i dag på UNESCOs verdensarvliste.

Med tilgang på store mengder kraft etablerte og utviklet Sam Eyde og Norsk Hydro den elektrokjemiske industrien som revolusjonerte verdens matvareproduksjon. Rjukan-området, med sin spektakulære natur, ga grunnlag for kraftproduksjon, fabrikker, industribyer og transportåre – en enorm utvikling på kort tid.

De stupbratte fjellsidene sør for byen gjør Rjukan solløs i vinterhalvåret. 100 år etter at Sam Eyde lanserte ideen om å bringe sola ned til folket på Rjukan, ble Solspeilet en realitet i 2015. I dag kan du på dager med klarvær både se og kjenne solstrålene på Rjukan Torv.


VEMORK

Et historisk monument.

Som et eventyrslott på kanten av stupet ligger Vemork – en markant arkitektonisk skikkelse. På Vemork museum får du et nært møte med norsk industri og krigshistorie.

Her kan du oppleve det fantastiske industri-eventyret som fant sted på Rjukan, og som er grunnlaget for at stedet sammen med Notodden nå er på UNESCOs prestisjetunge verdensarvliste.


KROSSOBANEN

Med banen opp til Hardangervidda.

I 1928 bygget Norsk Hydro Nord-Europas første kabelbane som en gave til innbyggerne på Rjukan. Den bærer navnet Krossobanen.

I dag kan man benytte banen som en første etappe om man vil utforske fantastiske Hardangervidda.Banen bringer deg helt opp til Gvepseborg, og herfra ligger hele vidda åpen for fri utfoldelse med fantastiske turmuligheter året rundt.

Fra øvre stasjon er det merkede stier og skiløyper inn til Den Norske Turistforening (DNT) sitt løypenett på Hardangervidda.


HARDANGERVIDDA

Europas største høyfjellsplatå.

Med leilighet på Gausta befinner du deg praktisk talt ved inngangsporten til Europas største høyfjellsplatå – Hardangervidda.

Den indre kjernen av Hardangervidda er, med sine 3422 kvadratkilometer, Skandinavias største nasjonalpark (utenom Svalbard). En viktig intensjon med opprettelsen av nasjonalparken var å sikre områdene for villreinstammen, som er Europas største.

På Skinnarbu ligger Hardangervidda Nasjonalparksenter – et besøkssenter dedikert til formidling av kunnskap og forståelse for fjelløkologi og vern. Dette omfatter bevaring og bærekraftig forvaltning av villreinbestandene og villreinfjellene i Norge.


TUNGTVANN SABOTASJEN

Følg i sabotørenes fotspor.

Rjukan er kjent for sin krigshistorie. Tungtvannsfabrikken på Vemork var åsted for en av de viktigste sabotasjeaksjoner under 2. verdenskrig, da norske sabotører bidro til å hindre tyskerne i å utvikle atomvåpen.

Sabotasjeaksjonene som ble satt i verk for å hindre tyskerne i å skaffe seg tungtvann, hører til de dristigste og mest spennende under hele krigstiden. Operasjon Gunnerside, som var en stor suksess, er også en av de mest berømte.

Tungtvann var en liten, men viktig brikke i den tyske atomforskningen som foregikk under 2. verdenskrig. I England var man overbevist om at dersom tyske forskere fikk det tungtvannet de hadde behov for, kunne det resultere i et våpen med en sprengkraft verden ikke hadde sett maken til.

I dag er mulig å følge sabotørenes strabasiøse rute, men det anbefales å gjennomføre turen med guide. Turen starter ved Rjukan Fjellstue og går innover Hjerdalen til Fjøsbudalen. I vakre omgivelser fortsetter man østover med flott utsikt mot Gaustatoppen og etter hvert ned mot Vemork. Den mer strabasiøse delen av turen går ned til stedet hvor sabotørene krysset juvet hvor det nå er lagt opp faste tau. Etter å ha klatret opp fra juvet følger dere den gamle jernbanetraseen frem til Vemork.

For mer informasjon:
visitrjukan.com

Missing image

© Websiden er designet av JHelstad